Hogyan rajzolj gombát?

Ha már ezerrel dübörög a gombaszezon, akkor mi mással is indíthatnám ezt a rovatot a blogban, mint egy jó is gombarajzzal. Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan rajzolj gombát!

Ha kevés gyakorlatod van rajzolás terén, akkor érdemes egy még nem kinyílt, hófehér csiperkét lerajzolni. Amire még szükséged lesz, az egy jó minőségű puha ceruza (a ceruzákról itt olvashatsz bővebben), egy rajzlap (nem baj, ha nem famentes), esetleg radír.

1. lépés: Vázold fel a gomba körvonalát és főbb vonalait.

Figyelj arra, hogy ne azt rajzold, amit tudsz a gombáról, hanem azt, amit valójában látsz. Segítség, ha az ún. negatív teret is figyeled. Ez az a rész, amit a gomba kitakar a környezetéből.

2. lépés: Jöhetnek a tónusok

A legsötétebb résszel kezdd! Ha picit hunyorítasz és úgy nézed a gombát, akkor jobban észreveszed, hogy melyik a gomba legsötétebb és legvilágosabb része. Folyamatosan dolgozz mindegyik részen felváltva, ne külön-külön tónusozd az egyes részeket készre!

3. lépés: Vetett árnyék

A gomba által vetett árnyékról se feledkezz meg, sőt az önárnyékról sem. (Az árnyékok fajtáiról bővebben az Alapozó kurzus leckéiben van szó).

4. Apró részek

Végül jöhet a finomítás. Ami még kimaradt, a pici apró felületi rajzolatok, vonalak.

És kész.

A gombarajz születéséről készült videót itt nézheted meg:

Ha többet is szeretnél megtudni a ceruzák használatáról, akkor gyere, jelentkezz az Online Rajziskola Alapozó kurzusára!
 
Kövesd az oldalt a Facebookon és a Pinteresten is!
Share this Post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.